Gasmelder

Gasmelder

Ieder jaar opnieuw vallen er helaas weer veel slachtoffers door gasvergiftiging in huis, de caravan of boot en vakantiehuis. Terwijl dit gemakkelijk te voorkomen is door de juiste preventiemaatregelen te nemen. Er zijn rook- en koolmonoxidemelders maar veel mensen vergeten dat er gasmelders zijn die veel soorten gas kunnen detecteren. We bespreken de twee belangrijkste soorten gasmelders, namelijk de propaan- butaangasmelder en de aardgasmelder. Het kan zijn dat je ook andere benamingen voor dit type melders tegenkomt maar we spreken over dezelfde melders als ze een van deze gassen kunnen detecteren. Stel dat er in je huis een aardgaslek is of een apparaat is niet goed aangesloten, waardoor er gas vrijkomt, dan zal de aardgasmelder een verhoogde concentratie gas kunnen detecteren en wordt je gewaarschuwd d.m.v. een hoge pieptoon. Een pieptoon tussen de 80 en 90 dB hoor je zelfs in je slaap. Zou je niet op tijd gewaarschuwd worden dan raak je langzamerhand in comateuze toestand en zak je langzaam weg. Tijdens je slaap kun je geen geuren waarnemen. Een gasmelder zal je leven redden.

Aardgasmelder

Aardgasmelders worden vooral in woningen gebruikt. Nog in veel woningen wordt gebruik gemaakt van aardgasboilers en wordt er bijvoorbeeld gekookt op aardgas. De melders plaats je zo hoog mogelijk, tegen de wand of het plafond aan. Aardgas is namelijk lichter dan lucht en zal de hoogte opzoeken. Belangrijk is het om eens in de zoveel tijd de melder schoon te maken. Werkt het op een batterij, dan dient deze eens per maand getest te worden. Bij voorkeur plaats je meerdere melders, verspreid door het huis (op elke verdieping een).

Butaan- en propaangasmelder

Butaan- en propaangasmelders worden veel gebruikt in boten, caravans, vakantiehuisjes of andere plekken waar nog met deze gassen wordt gewerkt. Handig zijn de melders die ook werken op 12V. Butaan en propaan zijn zware gassen. Deze gassen zijn zwaarder dan lucht en zullen op ongeveer 30 centimeter boven de vloer blijven hangen. Plaats de melders ook op deze hoogte.
bron: http://koolmonoxidemelder.com/ 

Next ArticleGratis boeken downloaden kan heel eenvoudig!